• ДОНАЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА-НОВО ВОЗИЛО ЗА ПРЕВОЗ ПАЦИЈЕНАТА НА ДИЈАЛИЗУ

     

    У оквиру пројекта „Хитан одговор на Ковид-19“ Владе Србије и Министарства здравља, Општој болници Чачак додељен је нови комби за превоз пацијената који су на дијализи. Према речима вршиоца дужности директора ове здравствене установе, прим.др Дејана Дабића, ова донација ће умногоме олакшати долазак пацијената на Одељење за нефрологију И дијализу али  И рад саме службе.

    “Пре свега желим да се захвалим у име Опште болнице Чачак И у своје лично име Министарству здравља које је одговорило на наше захтеве И обезбедило нам возило за превоз пацијената који се дијализирају. Наиме, пре овога, ми смо имали возило које нас је служило неких 10 година, али, нажалост, у саобраћајном удесу где, на срећу није било повређених пацијената, то возило је претрпело тоталну штету И једноставно били смо у ситуацији да се у једном периоду сналазимо на различите начине да бисмо могли да дијализиране пацијенте довозимо И одвозимо са дијализе, а сада нам је уз подршку Министарства здравља обезбеђено ново возило са девет места. Надам се да ће да се овај континуитет здравствене заштите за дијализиране пацијенте настави. Ми смо, будући да Општа болница у Чачку нема своје сантете који су комплетно опремљени за транспорт  најтежих пацијената, упутили захтев И молбу Министарству у нади да ћемо у блиској будућности да добијемо бар једно возило тог типа”, истакао је вршилац дужности Опште болнице Чачак прим.др Дејан Дабић.

    Вредност возила је око 30 000 евра, а говорећи о возном парку болнице доктор Дабић је додао:

    “ Оно што имамо у оквиру Опште болнице су углавном старија возила која су раније набављана, али у ситуацији када смо имали пандемију корона вируса И када су сви ресурси коришћени за набавку лекова И неопходне опреме за лечење пацијената, није могло ни да се размишља о набавци нових возила. Што се тиче санитетског возила за које смо упутили захтев Министарству здравља, то је возило за превоз И транспорт најтежих пацијената на терцијарни ниво. За сада имамо договор са Домом здравља, они нам увек излазе у сусрет И дају своја возила, али морамо због ефикасније здравствене заштите И што бржег транспорта, а то се неретко дешава, имати бар једно своје возило које је комплетно опремљено И за реанимацију”.

    Доктор Дабић је додао да је занављање возног парка у правом моменту, јер је у  протеклом периоду због Ковид-19 обављен велики број транспорта пацијената из других општина ка Општој болници Чачак. Начелница Одељења за нефролоију И дијализу, докторка Биљана Чековић, истакла је да је дијализни центар у Чачку један од већих у Србији где ову терапију прима око 90 пацијената са територије Моравичког округа.

    “Желела бих да се у име пацијената И у своје лично име захвалим Министарству здравља на овој донацији. Дијализни центар у Чачку је један од већих дијализних центара у Србији, има око 90 болесника. Морам рећи да наша обавеза као здравственог центра јесте да обезбедимо превоз за наше пацијенте. Претходних година било је проблема, пошто се повећава број болесника. Нама је потребно једно комфорно возило јер се преко 20 блесника из приградских насеља превози до дијализе. Возило ће значити посебно у зимским месецима када су услови транспорта заиста немогући, па се надам да неће да буде проблема као што је било претходних година. Још једном изражавам велику захвалност Министарству здравља што се потрудило да нам обезбеди ово савремено возило јер сви знамо да су дијализни болесници једни од најтежих болесника који се лече у здравственом систему”, истакла је докторка Чековић.

    Светска банка одобрила је Републици Србији 26. маја 2020. зајам у износу 100 милиона долара за спровођење пројекта „Хитан одговор Републике Србије на ЦОВИД-19“. Пројекат је званично почео 10. децембра 2020. И трајаће до 31. маја 2022.

     

    Leave a reply →

Photostream

Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free
download samsung firmware
Download WordPress Themes
free download udemy paid course