Анестезија са реаниматологијом

Историја анестезије припада активностима који су спроводили хирурзи са врло стручним и обученим анестетичарима све до седамдесетих година прошлог века када стижу први анестезиолози др Миливоје Ћећез, др Станоје Глишић и др Јован Китановић.

Захваљујући њиховом ангажовању и визији начелника хирургије др Љубише Оцокољића 1977. године служба анестезије и реанимације са интензивном негом одваја се од осталих оперативних грана и у даљем току функционише као самостална.

Томе су допринели и специјалисти : др Зора Алексић, др Наташа Јелисијевић, др Славијо Шумић, др Петар Гојгић као и нове генерације анестезиолога: др Јелена Бошковић – Ћурчић, др Богосав Филиповић, др Мара Бијелић, др Биљана Мандић, др Мирослав Сретеновић, др Снежана Трифуновић, др Владимир Јовановић, др Снежана Дјоковић, др Весна Миловановић – Лазовић, др Михаела Ћирковић , др Ана Јовичић, др Ана Весовић и др Љиљана Танасковић .

Служба има следеће области рада: анестезиолошка амбуланта и амбуланта за терапију бола (око 4000 прегледа годишње за елективне оперативне захвате и 1600 консултативних прегледа). Операционе сале, тренутно активних 8, опремљених савременим апаратима за анестезију са респираторним и кардијалним мониторингом. Циљ је опремање још 2 операционе сале за васкуларну хирургију и акушерске операције. Операције се изводе у општој и регионалној анестезији у свим оперативним гранама и укупан број је око 4500 на годишњем нивоу.

Јединица интензивног лечења има 12+4 постеље са другим и трећим нивоом интензивне неге. У интензивној нези се збрињава око 800 пацијената. Интензивна нега је поливалентног типа и лече се политрауматизовани пацијенти, пацијенти са опсежним оперативним захватима као и коматозна стања различите етиологије и друга нејасна животно угрожена стања. Интензивна нега располаже шинским системом са комплетним кардиолошким мониторингом за сваку болесничку постељу и опремљена је са 8 респиратора, 5 инфузионих пумпи, 5 шприц пумпи и 1 ултразвучни апарат и другом пратећом опремом намењеном за повећање безбедности пацијената.

Служба пружа услуге у оквиру интернистичног сектора (ендоскопије у анестезији, реанимације у коронарној), радиолошке службе (седације код прегледа деце и одраслих), безболни порођај у оквиру акушерства.

Служба функционише у оквиру дежурства и приправности и при том из приправности обезбеђује транспорт у терцијални ниво тешко повређених и оболелих пацијената.

Тренутни број запослених – у служби ради 14 специјалиста анестезиолога, 1 лекар на специјализацији, 50 медицинских сестара – техничара. Начелник службе је др Јелена Бошковић – Ћурчић, специјалиста анестезије и реанимације. Главна сестра је ВМС Дара Дојчиловић.

Радно време амбуланте од 07:00h – 14:00h, сваког радног дана

Радно време одељења 24h.

Општа болница Чачак

Др Драгиша Мишовић бр. 205

32 000 Чачак, Србија

(032) 307 000 – централа

E-mail адреса: obcacak@gmail.com