Дневне болнице за дијагностику и терапеутски третман (хемодијализа, онкологија и др.)

Служба за нефрологију и дијализу

Служба за нефрологију и дијализу почела је са радом 1. септембра 1982.године. Састоји се од нефролошке амбуланте, центра за хемодијализу и нефролошких соба на интерном одељењу. У служби се контролишу и дијализирају пацијенти из Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Лучана и Гуче. Начелник службе је др Биљана Чековић, интерниста нефролог. Поред ње у служби су запослена још три лекара интернисте, 14 медицинских сестара и техничара, опредељених за рад у салама за хемодијализу и рад са болесницима на ПД, три медицинске сестре у нефролошкој амбуланти и три техничара електроничара.

У нефролошкој амбуланти прегледи се обављају у преподневном термину од 09:00h – 12:00h и у поподневном термину од 14:00h – 17:00h сваког радног дана.

Рад у центру за хемодијализу одвија се у две смене помоћу 31 апарата за ХД марке Фресениус, Гамбро и Хоспал. За реверзну осмозу користимо два уређаја, Цуллиган и Фресениус. Центар је савремено опремљен, са три сале за негативне пацијенте, две сале за хепатитис Б и Ц позитивне пацијенте као и салом за изолацију. Пацијенти имају посебне гардеробе са туш кабинама. Поред свих лавабоа у тоалетима и гардеробама су сушачи за руке ради што већег комфора после прања руку у склопу неге АВ фистула. Поред сваког дијализног места, у свим гардеробама, тоалетима и туш кабинама постоје алармни уређаји за позив медицинској сестри у случају потребе. Свако дијализно место има посебно осветљење.

Болесницима се сваког месеца раде биохемијске анализе крви, како би се адекватно спроводила терапија еритропоетинима, препаратима гвожђа, активаторима рецептора за витамин Д. На свака три месеца обавезне су контроле крви на вирусе хепатитиса Б, Ц и ХИВ. Болесницима са Хицкман катетерима и ЦВК обезбеђен је препарат Интралоцк.

Онколошка служба

У Онколошкој служби раде:
др Драгана Лазаревић, интерниста онколог
др Тања Стовраг, интерниста
др Емилија Бојовић, специјалиста опште медицине
др Драгана Бојовић, специјалиста опште медицине
др Данијела Плазинић, на специјализацији из интернистичке онкологије.

Уторком и петком у служби раде од 09:00h до 12:00h:
др Снежана Аџемовић, пнеумофтизиолог онколог, начелник службе
др Драгана Василијевић, специјалиста гинекологије и акушерства
др Аџемовић је понедељком, средом и четвртком у служби од 07:00h до 08:00h.

У служби ради 7 сестара и 1 акушерска сестра. Вршилац дужности главне сестре је Душица Иконић.

Сваке прве суботе у месецу у службу долази oнколошки конзилијум Института за онкологију и радиологију Београд, са којим Општа болница Чачак има уговор. То је у исто време и радна субота целе службе.

Служба ради радним данима у две смене, тако да се терапија ординира цео дан. Примена терапије иде системом дневне болнице. Код вишедневних терапија хоспитално лечење се обавља на другим одељењима, зависно од локализације болести. Хоспитални део не постоји. Суботом служба не ради. Државним празницима, ако су током радне недеље, служба ради пре подне. Тада се не примају пацијенти на контролне прегледе, не заказују се прегледи, као ни први прегледи, већ служба ради да би се обезбедио континуитет вишедневних терапија.

Терапије се примају сваки радни дан без заказивања. Пре подне се терапије примају до 12:00h, а поподне до 17:00h. У преосталим терминима лекари и сестре обављају прегледе и обављају административне послове и завршавају се терапије које су већ ординиране до тог термина ( отпусне листе, консултације, хитна стања и др…). Немогуће је довршити већ започету терапију до краја радног времена, јер за терапију, па чак и краћу је потребно време.

Контролни прегледи се морају заказати. Доктори заказују контролне прегледе сходно протоколу контрола. Када пацијенти закажу дијагностику, за контролни преглед на основу упута који су на претходном прегледу добили од ординирајућег лекара, тада и закажу и контролни преглед, тако да то функционеише без неког чекања и задржавања. Прве прегледе лекари настоје да приме сваки дан, али ако нису у могућности, закаже се у року од неколико дана.

Молимо пацијенте за разумевање да се контролни прегледи, као и први прегледи, не могу примати пред сам конзилијум, као и два дана после, јер се примају планирани прегледи за конзилијум, као и попуњавају обрасци за конзилијум и сређује документација, односно припрема се конзилијум, да би на конзилијуму могао да се прими велики број пацијената.

У другој половини 2015. године служба је реновирана. Сала за хемотерапију је просторно дупло већа. Постоје 4 кревета више. Сала је реновирана и централно климатизована. Реновиран је и већи део службе.

Општа болница Чачак

Др Драгиша Мишовић бр. 205

32 000 Чачак, Србија

(032) 307 000 – централа

E-mail адреса: obcacak@gmail.com